De sære matvanene

Jepp knekkebrød er tingen. Det er førstevalget. Eller egentlig det eneste valget;-) Heldigvis er det mer variasjon med pålegget. Til og med i bursdagen er det knekkebrød på bordet. Det har ikke bestandig vært sånn, men de siste årene. Før spiste JT middag, ikke alt mulig, men potet og gulrot var greit.

Vi hadde en periode der JT var plaget med å brekke seg, ofte.Og det var verre når han spiste visse matsorter. Han var også såpass plaget med ører og hals at det ble bestemt at han skulle fjerne den falske mandelen. Det var etter den operasjonen han bestemte seg for å være tro mot knekkebrødet, i evig tid ;-)

Det som er bra er at han er glad i alle typer pålegg. Makrell i tomat, leverpostei, kaviar, brunost, hvitost også er han veldig glad i frukt :-) Jeg har lest at mange med autisme har en ensformet kost. Det kan jo by på en del problemer, for lite av viktige vitaminer. Vi har gitt JT tilskudd av f.eks D-vitaminer. Skulle sikkert ha tatt en blodprøve for å se om han har mangel på noe annet også. Vi får ta det etterhvert. Han er hvertfall sjeldent syk, forkjølelse og slikt, så det er jo ett godt tegn vil jeg tro.

Personer med autisme kan være utrolig sære når det gjelder mat. Det kan komme av overfølsomhet for smak, lukt, eller hvordan maten føles i munnen. Mange vil helst spise det samme hver dag eller har ganske få typer mat å velge mellom. Andre elsker å prøve nye ting. Så dette er ett kjent problem blant barn med autisme. Det går ikke ann å tvinge i de heller, vi har prøvd, det kommer ut igjen for å si det mildt:-) JT brekker seg når vi har grøt på middagsbordet f.eks. Tror det er lukten av kanel som gjør det. Han kan sitte i en annen del av huset, men likevel brekke seg.

Men jeg trøster meg med at så lenge han har sundt pålegg på, så er det bedre enn noe annet. Ikke vil han ha nugatti eller annet søtpålegg, det liker han ikke. Så jeg tenker at det får bare være sånn, så kan vi sitte sammen under ett måltid å ha det koselig. For det er faktisk viktig det også.Kveldsmaten...knekkebrød med makrell og frukt

Ha en fin dag :-)

#autismesærematvaner #autismekosthold

2 kommentarer

tosmåregndråper

06.09.2016 kl.12:22

Så godt å lese!

Har også hørt om flere tilfeller der mor er nødt til å gi barnet morsmelkerstatning for å få i ungen nok næring. Det er så kjedelig. Vi har heller ikke problemer med å få i guttene mat, heldigvis. Må være fælt å være mor som ikke klarer å fø sine egne barn. Vi har fra de begynte med fast føde, gitt dem hjemmelaget mat. De har aldri likt mat på glass. Så her spiser de mye forskjellig, og har gjort det lenge. Minstemann er nok mer sær i matveien, da han er svært opptatt av konsistens og at maten helst ikke skal blandes (gryteretter).

Jeg er så frekk at jeg låner idéen om mat på min egen blogg :D

Ha en god dag!

autismemamma24seven

06.09.2016 kl.12:28

tosmåregndråper: Er nok andre som har det verre enn oss ja :-) Nå er JT 9 år og det har forandret seg hele tiden. Spiste brød før, men ikke nå. Jeg tenker ikke så mye på det nå, han er en stor og kraftig gutt så han lider nok ingen nød ;-)

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits