Tegn til tale

Tegn til tale brukes ofte til barn med psykisk utviklingshemming. Det brukes som støtte til kommunikasjon. Det er ikke så omfattende som døvespråk, men det blir brukt tegn til kjerneord slik som “kjøre bil, drikke, sulten” også videre. Det er til god hjelp spesielt hvis barna har et utydelig språk.

I barnehagen prøvde assistenten hans å lære han dette. Det ble fokusert på et ord om gangen. Husker at lue og drikke var noen av de første. JT var ikke så lysten på å bruke tegn da, men vet at han brukte tegn en sjelden gang.

Siden han ikke ville bruke tegn aktivt, fortsatte vi ikke denne øvinga. Det gikk så treigt at jeg tenkte at dette forsto han kanskje ikke. Så vi gikk over til disse bildene vi har. Det slo an med en gang. Et bilde sier mere enn tusen ord, sies det 😉

Men nå i det siste har JT begynt å bruke disse tegnene han ble lært i barnehagen. Det er jo ganske rart, for det begynner å bli noen år siden nå. Men det har vi jo sett før, JT husker ting fra langt bak i tid. Så hukommelsen er det ikke noe i veien med.

Nå bruker han tegn til mange ord. Spise, drikke, kjøre bil, lue, ski, jobbe, ferdig, etterpå, ball også videre. Det er jo så bra, for da trenger vi ikke å hente bilder og bruke tid på det. Her om dagen fant han et hull i t-skjorta si, det er jo krise;-) Nå vet ikke jeg tegnet på ordet t-skjorte, men JT visste råd. Han tegnet bare i lufta til meg. Det var ikke noe tvil at han tegnet en t-skjorte for det var så nøyaktig som det kunne være.

Så endelig har JT oppdaget hvor lettvint det er å bruke tegn. Etter 5-6 år tok han det i bruk. Det gjør det lettere for gutten, ingen venting på å finne rette bilde og det betyr mindre irritasjon:-)

Ha en fin dag

#autismetegntiltale #autismekommunikasjon #autismenonverbal

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg