Leken har utviklet seg

Et lite barn med autisme leker ofte annerledes enn andre barn. Barnet har et annet fokus på en leke enn et normalt utviklet barn. Ta for eksempel leke-biler. Istedenfor å kjøre med selve bilen på gulvet eller inn i lekegarasjen, blir autismebarn ofte sittende å rulle hjulene rundt og rundt…på timesvis. Dette er noe de synes er kjempefasinerende. 

Samme med vann. JT så ikke vann som noe han skulle drikke, men noe han kunne slå på for så å stå å se på at det rant. Da falt han inn i sin egen fantastiske verden. Ikke kontaktbar i hele tatt. Dette kunne vare i mange timer hvis ikke vi avbrøt han. Samme med lys som skifter farger, veldig fasinerende. Han begynte også tidlig å sortere biler etter farge og størrelse, bilene måtte stå i en rekke med et eller annet system.

Det var ved 2-årsalderen autismen “slo til” hos JT. Dette er jo også vanlig. At de utvikler seg greit fram til da, så stopper det opp. JT hadde en stor operasjon da han var to år. Han måtte ligge i ro i nesten tre uker etterpå, det var en helt forferdelig tid. En to-åring som faktisk ble reimet fast i sykehus-sengen sin. Men det var helt nødvendig for at operasjonen skulle bli vellykket.

Da vi kom hjem virket JT annerledes. Vi tolket da at dette hadde vært veldig traumatisk for han og at han sikkert trengte en tid på å komme seg over dette. Vi hadde ingen anelse om autisme og at det kunne være det. Men så gikk det ikke over. Gutten var taus, angstfull og misfornøyd. En ekkel følelse var det. Vi ble jo redde for han.

Men nå vet vi. Og godt er det for JT fikk flere og flere plager. Men det jeg ser nå, i forhold til for noen år tilbake, er at JT liker å leke slik som andre små barn. Kjører rundt med bilene, parkerer de i garasjen og liker godt å leke med bilene på bilmatta. Så han har utviklet seg mye der. 

Vi har også hatt problemer med å få han til å leke med andre barn. Han var ikke der før bare en liten stund tilbake. Nå viser han glede av å være med barn, men bare utvalgte selvfølgelig 😉 med de som kjenner han best og forstår hva han mener uten å snakke så mye sammen. Så det er en fin utvikling, det tar bare litt ekstra tid. 

Ha en fin dag

#autismesamlek #autismevenner #autismeutvikling

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg