“Søvn avler søvn”

Det har jeg hørt om ja. Men siden JT ikke har hatt det luksusproblemet at han sover mye og lenge, har vi aldri fått testet om det har stemt. Nå får han to medisiner for å finne ro til å sove. Etter en uke med utprøving virket det som han fikk sove godt, ca 7-8 timer per natt. Men så gikk han tilbake til sine 5-timers-netter igjen.

Men uansett er det bedre enn den perioden vi hadde like før han fikk medisin nummer to. Da var han nede i 2-3 timer i døgnet. Fy flate det var tungt kan jeg si dere. Såvidt at man fungerte nok til å fikse mat til seg selv eller orket å vaske seg i ansiktet på dagene. 

Men den siste tiden har han ville sove litt på dagen. Det er sikkert for at han har vært urolig på nettene. Legen vi har hatt kontakt med sa det at søvn avler søvn, så hvis det var behov for JT å sove på dagen måtte vi bare la han få seg en liten hvile. Så vi har latt gutten styre det litt selv for å se om det ble bedre på natta også da. Det virker faktisk.

JT er mye mere fornøyd og rolig når han får en liten hvile på dagen. Legger seg på kvelden og sovner fortere av. Eller han sovner når det har blitt natt, men siden det ofte bare soves maks 5 timer i strekk så passer det fint å sovne litt før klokken ett. Da er han våken i 6-tiden på morgenkvisten. Da får vi god tid før vi må avgårde på skolen.

Men så har vi de dagene han ikke vil slappe av. Da er han sur, grinete og får ofte meltdowns. Så nå blir vi å prøve å få han til å sove en time på dagen, legge til rette for det. Hvis det betyr en glad og opplagt JT, betyr det enklere dager for oss her hjemme også.

Denne middagshvilen har vi i mange år prøvd å unngå for vi har trodd vi har kunne oppnådd en mer kveldstrøtt JT. Litt for at det høres mest naturlig ut og også for at vi har fått kommentarer på det fra andre i de periodene vi ikke har klart å holde han våken på dagen. “sover JT på dagen???!!?” Kommentarer har bestandig påvirket meg, hvertfall når det vinkles på en negativ måte.

Men nå skal vi gjøre det som er best for gutten og oss. Og hvis det er å få en time hvile på dagen, så blir det slik. Er ikke lett å forstå seg på JT sitt hode og kropp, men det er ikke tvil: han fungerer annerledes enn oss og det må vi ta hensyn til.

 

Ha en fin dag

#autismesøvnproblemer

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg