En gjennomgripende utviklingsforstyrrelse

Det er ikke småtteri disse barna med autisme må plages med, spesielt typen barneautisme. Hvis jeg tar hva JT sliter med, så er det å sosialisere seg og kommunisere det som gjør ting verst. Bare det å ikke kunne snakke lager problemer på veldig mange andre områder også. Det å kan si noe til noen eller det å forstå disse lange setningene når man får en beskjed, er vanskelig. Det er nok derfor de setter ekstra pris på dagsplaner med bilder, for bilder sier mer enn tusen ord. JT er faktisk helt avhengig av å få oversikt over sine dager med bilder. Og mange sliter også med søvnproblemer, det vet vi alt om, og selvskading.

Så er det også dette at mange av barna ned barneautisme også har en grad av psykisk utviklingshemming. Det går jo på hvor evnerik du er, eller det å klare å være selvstendig. JT vingler mye på hvor mye han kan på hvert område, noen plasser er han ti år mens andre plasser er han tre år. Når man har en grad av psykisk utviklingshemming, trenger man som regel hjelp på et eller flere områder.

Så kommer det vi har vært mest plaget med: angsten. Det å gå rundt å engste seg over ting, som vi andre ikke vier en tanke til, er veldig tungt for disse barna. Angsten kan komme når de skal på butikken eller uansett der ting skjer som ikke kan planlegges på forhånd. Det verste er at denne angsten har blitt tolket som en del av det å ha autisme. Men det har forskere funnet ut av nå at dette er en tilleggsykdom som må behandles utenom å tenke på autismen. Helt forferdelig at mennesker måtte ha gått et helt liv med dette uten å få behandling for det, og uten å ha kunne forklart hvor vondt de faktisk har hatt det inni seg.

Så kommer depresjonen. Er ikke vanskelig å tenke at med disse vanskene jeg har tatt opp til nå, så kommer gjerne en depresjon snikende også. En depresjon kan forekomme i mange grader, men å være deprimert og lei seg er også en tilleggssykdom. Den må også behandles uten å tenke på at den er en del av det å ha autisme. Autismen kan ikke behandles, men det kan søvnproblemene, angsten og depresjonen. 

Mange andre ting kommer også i tillegg, men jeg ramser opp ting som er relevante for oss. Så det er ikke bare det at JT har autisme som forsinker utviklingen, det er mye på grunn av alle tilleggssykdommene. Er så glad for at dette er noe som har blitt belyst og forsket på, og som nå lager hverdagene til disse barna mye lettere.

Ha en fin dag

4 kommentarer

Siste innlegg