Relasjon

Det å skape god relasjon når man skal jobbe med disse barna, det er viktig. Det er første bud for å nå målene. Hvis ikke det er god kontakt mellom oss og barnet, er det ikke noe å jobbe videre på. Disse barna lukker seg lett, så det viktigste er å bli kjent med alle sidene til hverandre før man skal jobbe mot et mål.

Dette kan ta veldig lang tid, kanskje flere mnd. Men det er verdt å vente på, for når barna føler seg trygge på de rundt, det er da man kan sette inn støtet: Jobbe beinhardt mot målet med å klare seg selv i hverdagen. Hvis de ikke føler seg trygge, er de som regel ikke så interessert i å vise noen ting, heller ikke å lære.

JT liker når folk rundt er litt gale, morsomme og kan finne på litt sprell. Da sitter latteren løst og han viser de sterke sidene sine. Så mye av ADL-treningen foregår under “lek”. Jeg får han glad med å leke og tulle litt, kile og le. Da får jeg en reaksjon, da får jeg øyenkontakt. Det er da han er klar for å få en instruks, å lære noe nytt, noe viktig.

Dette er en kunst tror jeg, dette med å ha godt håndlag med disse barna som sliter. Noen har det medfødt mens andre kanskje sliter med å få det til. Men det er mange som sliter med å få til å jobbe med disse barna. Men gi det tid, det er verdt det. Det lover jeg. For når den dagen kommer, når barnet virkelig lyser opp når du kommer inn. Gir deg øyekontakt. Da når du inn, inn i disse veldig interessante små menneskene. Da får du virkelig se hva de kan. Den er så avgjørende, denne kontakten.

Mange blir så ivrige at de kaster seg på barnet med en gang. For man har jo så lyst til å hjelpe. Men jeg tror ikke det er så lurt. Det tar lang tid å bli kjent med barn som ikke kan kommunisere. Men så er det jo mange som stiller høye krav til de som skal jobbe med de, så mange føler nok sikkert ett “press” på seg til å jobbe hardt fra første dag. Føler at de MÅ oppnå noe med en gang. 

Jeg har hatt opplæring på mange når det gjelder JT, både familiemedlemmer, venner og andre. Men jeg prøver å fortelle at det er greit å bruke tid på å bli kjent. At det kanskje er greit å bare se på hvordan jeg jobber med han, og at det kan ta flere mnd. å lære seg denne tilnærmingen. Men det er ikke bortkastet, den tiden det tar å skape en god relasjon. Den tiden jobber man inn fort, den tiden jobbes inn når barnet føler seg trygg på deg. Det er da det plutselig skjer noe. For det må gjøres rett, ellers så stagnerer det, utviklingen bare stopper opp. Barnet lukker seg. Så husk første bud: bli godt kjent med barnet du skal jobbe med, eller du skal ha en god relasjon med. For hvis man oppnår det, går resten av seg selv 🙂

<KENOX S630 / Samsung S630>
Tante Camilla herjer og leker med JT hjemme i klesskapet hos bestemor 🙂

Ha en flott dag

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg