Tvangs-handlinger

Det å føle på at ting blir helt feil for deg, er ikke bestandig greit å godta. Man tenker ikke på det hvis man ikke plages av det selv. Jeg kan bli overgitt over hvor mye som kan plage JT. Små ubetydelige ting for meg kan bli et stort nummer av for han. Mange av de med autisme har et snev av OCD (tvangshandlinger), i forskjellige grader.

JT har mange og det kan bli veldig frustrerende og forstyrrende hvis han ikke får fikset det. Slik som at hvis han har en fleece-jakke med glidelås på, da må glidlåsen være helt glidd igjen. Helt opp mot halsen faktisk. Og han ser helst at alle andre også har det. Han fikser mine klær som jeg har på meg også, det er nesten som han kan føle hvor ekkelt det er bare ved å se på andre.

Samme med gensere med tommel-hull. Ser han noen som har tommelen ut der så tar han og fikser det. Han takler det ikke. Og samme med hvis jeg har på en genser som er vid i halsen. Ser han stroppen på bh’en, må han bort å fikse det. Er faktisk irriterende til tider. 

Når han skal kle på lua, må merket på lua være på sin faste plass ellers blir det tull. Også på kofferten, der har han en slik navnelappe på. Den må være pakket inn under håndtaket. Sokker som er litt for store er også et problem. Hælen må være der den skal ellers tar han de av. Og de må sitte slik han liker det. 

Noe som er bra er bilbeltet. Det tar han på uansett, vi trenger ikke å minne han på det heldigvis. Ingen biltur uten belte på, og det er jo veldig bra. Han ordner også slik at andre i bilen heller ikke glemmer det. Også er bildøra på hans side bestandig låst. Ja han har en fast side han sitter på. Sko på feil fot er uaktuelt. Det brydde han seg ikke om før, men nå er det kjempeviktig.

Ipaden skal også være rett vei. Bildet snur seg jo rett vei uansett, men han vil ha knappen på en spesiell side. Det fikser han nesten før han har fått den i hånden. Lysene blir slått på både i stua og på soverommet, ikke nøye om det er lyst ute. Tapen på bleien, som er bak på rumpa, må av. Han kjenner den ikke gjennom bleien, men den SKAL bort.

Det er mange slike ting som er forstyrrende for JT. Hvis han ikke får fikset det fort nok, kan han bli stresset og sint. Men han fikser det heldigvis selv nå. Før måtte vi hjelpe til og legge til rette for han hele tiden, bare for at han skulle få en så fin dag som mulig. Mye å holde styr på. Tror nok JT kan bli sliten av å ha så mange ting å ha kontroll på, men man får bare håpe det gir seg litt etter litt.

#autismetvangstanker

Ha en fin dag

 

4 kommentarer
  1. Tvangstanker er ikke enkelt å håndtere for en ung sjel. Håper gutten din får trygg og god hjelp. Det hjelper godt å ha innsiktsrike og omsorgsfulle foreldre som er intressert i å forstå. Han høres ut som en smart gutt. Han er nok ganske dyktig i noe. Tegning? Matte? Musikk ? Hukommelse? De jeg kjenner og har kjent med samme utfordringer, har og er rasende dyktige til noe.

  2. Lilly: ja vi har heldigvis gode mennesker rundt oss. JT er en levende GPS, husker veier som vi har kjørt få ganger. Også er han veldig god på å skrive engelsk. Han har mange ting han er god på, men sliter veldig med uttalelse og ADL-oppgaver. Men tror det bare mangler interesse foreløpig. Den kommer nok etterhvert ?

  3. Hei
   har en gutt som er autist og var tidligere ekstremt plaget av tvangshandlinger!
   Jeg brukte motivasjonstavler og stramme rutiner og ja det er ikke gjort på 123. Det tok tid, men nå er det helt borte.
   (da jeg begynte behandlingen var han non-verbal og ADHD tendenser)
   Heidi

  4. Heidi: så bra at dere fikk kontroll på det da. Nei er ikke gjort på dager og uker nei, må nok jobbe over lang tid. Heldigvis er det blitt slik at han fikser det selv og ikke vi som må legge til rette for å unngå meltdown. Var slitsomt det 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg