Prioritering

Med store lærevansker og sen utvikling er dette noe jeg synes er vanskelig. Hva skal man prioritere? JT må øve på alt, men så må man starte en plass. Det store spørsmålet er hva er viktigst? Avkledning, påkledning, klær etter vær, hygiene, måltider, sosial trening, finmotorikk, grovmotorikk, taletrening, aktivitet....ja, listen er uendelig lang. 

Vi har jo sett at gutten lærer seg fortere ting hvis vi fokuserer på to til tre ting i gangen. For eksempel å kle på sokker og t-skjorte. Det er to ting. Det kan ta lang tid for han å finne en lett måte å gjøre dette på. Det er tusenvis av trinn JT burde lære seg. Og det tar tid.

Bare å gå fra sommer til vinter gir en utfordring med klær. Så det er vanskelig å finne ut akkurat hva som skal i fokus først. Så vi må skynde oss langsomt. Alt er jo like viktig og alt henger også sammen. Så blir det fort kjedelig for JT hvis vi bare skal øve på det samme over tid. Så det er greit å ta litt fra hver kategori.

Vi må jo bare prøve å feile litt. Men nå er planen og hver dag ha litt aktivitet (motorikk), ADL (dagligdagse ferdigheter), taletrening og litt på den sosiale biten. Så får vi bare se om det faller i smak. Mye går på motivasjon, så det må være lett og positiv stemning.

Vi har også en annen bit vi må jobbe med. Tilvenning av tannlege, optiker og sykehus. Dette er det som er verst å gjennomføre. For JT er så redd alle disse tingene, så redd at det nå utføres i narkose. Det hadde vært greit å slippe narkose hver gang, men da må angsten for dette jobbes med. Vi ser at det er mere positivt nå enn før, men det er en lang vei å gå enda.

Men så må man se positivt på det. Se løsninger og ikke hindringer. Prøve litt lett i begynnelsen. Vi fikk jo gutten til å prøve sko her om dagen. Joda, det har også vært en kamp tidligere. Så lenge vi tar steg fremover og ikke bakover må vi være fornøyde.

Denne boken er et godt hjelpemiddel for hva JT må øve mere på.

Ha en fin dag

8 kommentarer

Oppoveriegettempo

07.09.2017 kl.07:52

Hei og god morgen :-) ang. tannlegetrening så fekk vi ein "pirker" og eit tannlegespeil av tannlegen, så vi fekk øve. Dette gjorde dei på skulen ei god stund før han skulle til tannlegen og det hjalp veldig. Tannlegen får til og med ta bilde av tennene. Det er det så vidt eg klarar!!

autismemamma24seven

07.09.2017 kl.10:37

Oppoveriegettempo: ååååh så bra. Jeg må ringe tannlegen. Takk for gode og smarte idéer. Gull verdt :-)

Oppoveriegettempo

07.09.2017 kl.07:55

Og så er han livredd sjukehus og kvite legefrakkar, så då pappaen fekk hjerneblødning og låg på sjukehus, tok eg bilde frå parkeringsplassen, inngang, heis og heilt opp til sjukehussenga og bilde av papsen. Gjekk som ein draum! Visualisering er eit must for vår gut.

autismemamma24seven

07.09.2017 kl.10:36

Oppoveriegettempo: så smart. Kanskje det er bilder jeg må ta, har jo bilde av sykehus men ikke av veien inn og mot avdelinga. Takk :-)

07.09.2017 kl.09:26

Du har en utrulig flott blogg,JT e vældi heldig som har dæ som mamma.Flott å hør ei mors førtelling om livet me en gutt som e autist,jobba sjøl me voksne me den diagnosen.Givende å flott :-)

autismemamma24seven

07.09.2017 kl.10:35

Anonym: tusen takk :-) Det var veldig godt å høre. Ha en fortsatt fin dag

Tone Iren Holmen

15.09.2017 kl.20:43

Åh, den boka har jeg veldig lyst til å få titte på! :D

autismemamma24seven

19.09.2017 kl.21:49

Tone Iren Holmen: det skal du få :-)

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits